Spotkanie autorskie z Pawłem Kuszczyńskim „Mądrość dobra”
Paweł Kuszczyński - autor tomików: Powroty (1991 r.), Róża spadająca kwiatem (1993 r.), Na...
Książką listopada w IBUKU Librze zostaje „Historia polskiego smaku” Mai Łozińskiej, Jana Łozińskiego.
„Historia Polskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich. Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Książka dostępna jako prezent do 30 listopada 2024 roku.
Zachęcamy do lektury!
Opis książki pochodzi ze strony: https://libra.ibuk.pl/reader/historia-polskiego-smaku-maja-lozinska-jan-lozinski-241442
Paweł Kuszczyński - autor tomików: Powroty (1991 r.), Róża spadająca kwiatem (1993 r.), Na...
Adam Bolesław Wierzbicki - autor sonetów: „W pogoni za Słońcem” (1997), „Trzy słowa krwią...
W PBP Filii w Słupcy odbyło się pierwsze w roku szkolnym 2024/2025 spotkanie sieci współpr...